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REQUEST FOR TENDER NO. C002342 

RFT for Stockpicker / Orderpicker Machines and associated equipment  
 

Addendum No. 03  –  05 March 2024 

1. The following responses are provided in response to questions raised regarding the 
RFQ: 

  

01 Question: During the Industry Briefing, concerns were raised around the 
inclusion of the replacement and new cages (to be used with the 
stockpicker / orderpicker machines) as detailed in Schedule 1 and 4.  
 
It is the Library’s understanding that the specific concerns related to the 
lead time required for engineered and compliant design for the cage 
solutions would go beyond the RFT closing date.  
 
Answer: The Library has reviewed its requirements and noting the 
program timeline, agree to remove this requirement from the RFT. 
Tenderers will not be required to provide a design or solution in relation to 
the cages for either the replacement or new machines.  
 
As a result, Tenderers are asked to ignore the provisional costings 
provided within Schedule 4 and concentrate their response on the 
Stockpicker / Orderpicker Machines and associated equipment, excluding 
the cages. 
 
However, the Library would appreciate Tenderers providing indicative lead 
times for the design / certification of cages to accommodate the Library’s 
purpose-built trolleys for loading/unloading of collection material. This 
information can be provided as part of the Tender response or separately. 
Any advice provided would not be subject to any evaluation by the Library 
and used for information purposes only.  
 
It should be noted that in accordance with Schedule 1 – Clause 4.1(b), it 
remains a requirement that the Stockpicker/Orderpicker machines must 
have the ability to secure purpose-built cages (referred to in sections 1.4 
and 1.5) in position on the forks of the machines. The cages must be able 
to be readily attached and detached as necessary from time to time. 
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02 Question: Confirmation of aisle widths, height, and load capacity (existing 
and new building). 
 
Answer: In accordance with Schedule 3.2 (Essential Requirements), the 
Library confirms: 
 

• Aisle Width:  the existing aisle width is 1,380mm and 1,440mm in 
the northern extension.  
 

• Load Capacity: 1,200kg capacity per machine.  
 

• Height: Allow physical retrievals of material from shelving up to 7 
meters (for existing building) and 8-10 meters height for new 
northern extension. 

 
As mentioned during the industry briefing, it should be noted that while 
details for the existing building will not change. Aisle width and height 
specifications for the extension is subject to change, pending outcome of 
the high-rise shelving design specifications (which is currently out to 
Tender with a closing date of 18 March 2024).  
 
Prior to the RFT closure date, the Library will advise all prospective 
Tenderers of the expected aisle width and height for the extension (the 
RFT closing date has been amended to allow for this).  
 
The Library also notes that the final shelving/retrieval height will have 
implications for maximum load capacity. Tenderers are asked to provide 
details of the maximum load capacity relative to the height. Tenderers 
should also note that the load capacity requirement (item b.) as detailed in 
Schedule 3.2 has been amended as follows: 
 
Tenderers must demonstrate their ability to meet the following essential 
requirements as a Condition for Participation: 
 
Each Tenderer must achieve a satisfactory standard in relation to the 
following: 
 

a) Comply with the requirements of AS2359 (or equivalent 
international standard) operating in 1,380mm aisle widths in the 
existing building and anticipated aisle widths of 1,440mm in the 
northern extension; 
 

b) 1,200kg lifting capacity per machine (Note: If 1,200kg is not 
achievable at the anticipated 8-10 meter retrieval height, Tenderers 
must detail the maximum capacity allowable). 

 
c) Lift to a height of 7 meters for the existing building replacement 

machines and/or 8-10 meters height for new northern extension 
machines; 

 
d) Re-chargeable battery powered; 
e) Wire guided operation; and 
f) Be fitted with enhanced overhead, platform level and side lighting 

on both sides of the machines. 
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03 Question: What is the Library’s requirement in terms of aisle clearance 
space? 
 
Answer: It is the Library’s preference that the clearance space mirror the 
existing building (180mm either side), however, a minimum of 100mm 
either side would be acceptable. 

  

 

 


